V.E. Schwab - Shades of Magic

October 17, 2017
A Potter-generáció tagjaként felnőve a Halál ereklyéi elolvasása után vártam egy olyan mágikus világra, amibe szintén beleszerethetek. Évekig nem találtam olyan könyvet, amelynek mágiája megtetszett volna, ez azonban idén megváltozott, a Shades of Magic (magyarul: Egy sötétebb mágia 1-3)  trilógia ugyanis teljesen magával ragadott.
A trilógiában szereplő könyvekről nem szeretnék külön-külön értekezni, viszont arra gondoltam, hogy bemutatnám ennek a könyvsorozatnak a világát és a főszálát - spoilermentesen az egészet.
(A spoilermentesség azt jelenti, hogy a nagyobb fordulatokat nem fogom leírni).

A regény alapját négy, párhuzamos világokban lévő Londonok adják, amelyek közös elnevezésükön kívül, semmilyen hasonlóságot nem hordoznak magukban. Színek alapján határolódnak el egymástól a városok; a mágiamentes Szürke, a mágiától pulzáló Vörös, az erőszakkal átitatott Fehér és a kegyetlen, pusztulásnak ítéltetett Fekete.

Szürke London jelenti a mi, varázstalan világunkat, ahol 1819-et írunk és III. György uralkodik. Míg III. Györgyöt lenyűgözi a mágia, de nem akarja megszerezni Angliának, addig a hataloméhes régenshercegnek egészen más tervei vannak a mágia felhasználására. Közvetlen nem tud egyikük sem mágiához jutni, ahogy egy Szürke Londonban lakó személy sem. Régen itt is jelen volt a mágia, de az ajtók lezárása óta teljesen kihalt.
Ebben a világban ismerkedhetünk meg az egyik főszereplőnkkel, Delilah Barddal (magyarul: Szelina Bard). A fiatal tolvajlány mesterien ért a bajba kerüléshez és nem is sejti, hogy egyik lopásának áldozata nem egy átlagos férfi, aki egy életreszóló kalandot hoz el az életébe.
Ez a férfi pedig nem más, mint Kell Maresh.

Kell Maresh Vörös Londonban született és nevelkedett fel. Antariként tisztelet és félelem öleli körül, azonban ő csak arra a feladatára koncentrál, hogy a világok között utazva üzeneteket közvetítsen az uralkodók között (illetve öncélú okokból tárgyakat csempésszen át Szürke Londonból, ami egy teljesen illegális tevékenység). Vörös London uralkodójához ugyanis személyes kapcsolatok fűzik Kellt: a Maresh család fogadta örökbe őt még kisgyerekként.
A királyi házaspárt mindenki kedveli, hisz ideálisan irányítják az országot, Arnest. Trónörökösüket, Rhy Maresht, a herceget is kedveli a nép, ugyanis az elbűvölő fiút lehetetlen nem szeretni.
Vörös Londonban a varázslat a fénykorát éli. Az egész várost mágia járja át, a folyótól kezdve az embereken át mindenhol megtalálható az éltető energia.

Egy másik London már kevésbé volt ilyen szerencsés. Fehér London történelmének útját erőszak és vér kísérte végig. A fakó, élettelen világot a szegénység és a hatalomvágy utáni szomjúság jellemzi. Az emberek semmilyen módszertől nem határolódnak el, hogy egy kevés mágiához juthassanak. 
Az uralkodók folyamatosan változnak. Történetünk kezdetén például a kegyetlen Dane ikrek foglalják el a trónt, s őket szolgálja egy másik antari, Holland Vosijk. Kell Mareshen kívül ő az egyetlen antari, akiről még tudomása van a világoknak, ketten képesek már csak a Londonok között átkelni. 
Miért kellett a világokat szétválasztani egymástól? Miért folyamodtak ilyen drasztikus lépésre az uralkodók? 

Ennek az oka Fekete London volt. Ebben a városban évekkel ezelőtt olyan mértékben elszabadult a mágia, hogy veszélyessé vált az emberek számára. Az egész világot elpusztította és azzal fenyegetett, hogy megfertőzi a párhuzamos világokat is. Ezért döntöttek úgy, hogy elzárják ezt a fajta 'toxikus' mágiát, hogy más világokban viszont a rendes mágia virágozhasson.

A trilógia egy izgalmas, kalandokkal teli történetbe sűríti bele a megismert karakterek jellemfejlődését, tragikus háttértörténeteket, különféle szövetségek születését - s mindezt a mágikus Londonok utcáin teszi. You Might Also Like

0 megjegyzés