Stranger Things

November 03, 2017
A Netflix saját készítésű sorozata 2016-ban indult útjára. Az első széria olyan médiavisszhangnak és népszerűségnek örvendett, hogy kérdéses se volt, hogy be fogják rendelni a második évadot. A Duffer fivérek azóta egy nyilatkozatot is kiadtak: a sorozatot négy évaddal kívánják végigvinni (azonban van rá esély, hogy ötödik évad is lesz) és ezzel akarják lezárni Hawkins lakóinak a történetét. A kérdés jogosan merül fel: Miért is volt ekkora sikere a Stranger Thingsnek? 

Az alapkoncepciót Will Byers rejtélyes módon való eltűnése adja. 1983-ban járunk és a fiú, egy Dungeons & Dragons szerepjátékos este után biciklizik haza, amikor egy hátborzongató lény keresztezi útját. És Will Byersnek azon az estén nyoma veszik.
Keresésére édesanyja (Joyce Byers) és a helyi sheriff (Jim Hopper) indulnak. Csatlakozik a kereső csapathoz Will három legjobb barátja is: Mike, Dustin és Lucas.
A nyomozás során hamarosan a fiú holttestére lelnek a folyóban. Vagy mégsem az ő holttestét találták meg?

A Stranger Things tökéletesen ért a a nyolcvanas évekbeli hangulat felidézéséhez. A sorozatot köztudottan inspirálta megannyi kultikus film, az epizódokat végignézve felfedezhetünk különböző elemeket pl. az E.T. (1982) filmben látható biciklis-menekülős jelenet párhuzamba állítható az első évad hetedik epizódjában található szintén biciklis-menekülős jelenettel, mikor megmentik Eleven-t a kormány embereitől.
Ezt a koncepciót ezerszer láthattuk már: adott egy amerikai kisváros, ahol természetfeletti dolgok történnek és négy gyerek az, akik rájönnek a rejtélyekre. Segítségül tinédzserek és felnőttek is szolgálnak, közösen harcolnak a misztikus ellenség ellen és keresik Willt. Csapatukhoz egy lány - akit csak Eleven-ként ismerünk meg - is csatlakozik, akinek telekinetikus képessége gyakran menti meg karaktereink életét. 
A Stranger Things minden korosztályt felvonultat, ezért  mindenki könnyen találhat olyat, akivel tud azonosulni. A gyerekek színészi játéka tökéletes, képtelenség őket nem szeretni és izgulni értük.
A sorozat egy igazi nosztalgiatrip. A szereplők által megjelennek olyan dolgok, amik számtalan felnőtt számára a gyerek-és tinédzserkort jelentették: nyolcvanas évekbeli videójátékokkal játszanak, olyan ruhákat és hajat viselnek ami akkor volt jellemző. A jelenetekhez jelentősen hozzáad még a zene. Az eredeti score mellett hallhatunk még 80's slágereket is mint például The Clash - Should I Stay or Should I Go-ját vagy Bon Jovi - Runaway-ét.

Véleményem szerint megéri elkezdeni ezt a sorozatot, mert hangulatteremtésben igazán remekel és amellett, hogy kapunk egy izgalmakkal teli szériát, megismerhetünk egy horrorisztikus, alternatív valóságot is: az uʍop ǝpᴉsd∩-t. És hogy mi is pontosan az Upside Down? Mi az a rémisztő lény, aki megjelenik Hawkins városában? Ezekre a kérdésekre a sorozat megnézésével választ kaphattok.
You Might Also Like

0 megjegyzés