December 30, 2017


Kedvencek 2017 | Sorozatok

Az idei év során még jobban realizálódott bennem, hogy a sorozatok mekkora térhódítással rendelkeznek jelenleg a médiában. Idén igazán kiváló és minőségi sorozatokat tekinthettem meg. Lássuk is ezeket.


Planet Earth II
A BBC által készített Bolygónk a Föld című természetfilm folytatása teljesen lenyűgözött. Azt tudni kell, hogy ugyan nézek természetfilmeket, de még sosem fordult velem elő, hogy az elejétől a végéig megnéztem volna egyet. Ez a széria azonban olyan lebilincselő volt, s annyi érdekes információval és gyönyörű képi világgal rendelkezett, hogy minden epizódját megtekintettem. A végén pedig megfogalmazódott bennem az a konklúzió, hogy a Földünk milyen egy csodálatos hely.


The Handmaid's Tale
A disztópikus történetek iránti szeretetem miatt nem is volt kérdéses, hogy ebbe a sorozatba is bele fogok nézni. Az ilyen típusú történetek megijesztenek és elképesztenek. Elrettent a tudat, hogy idáig juthat az emberiség, s ez A szolgáló lány meséjével sem volt másképp. Margaret Atwood regénye alapján készült sorozat alapját az adja, hogy egy sugárszennyezés után a nők jelentős százaléka meddővé válik. Azokat a nőket, akik termékenyek maradnak, a gazdagok szolgálólányként használják, hogy gyermeket szüljenek nekik. Alapvető jogaiktól megfosztva, sorsukba azonban korántsem beletörődve kezdenek el lázadni a szolgálólányok a kialakult új rendszer ellen.
Skam
A tinédzserek problémáival már nem tudok azonosulni, s általában a tinisorozatok ismétlődő drámáit se tudom megérteni. A Skam azonban más. A sorozat a norvég NRK honlapján debütált, s nem csak Norvégiában, de a világ minden részén nagy sikernek örvendett. A Skam különleges: nyíltan beszél a mentális egészségről, erőszakról, vallásról, szexualitásról, mindezt annyira hétköznapi módon, hogy nézőként realizáljuk mennyire nem kéne ezeknek tabutémának lennie. Kiváló sorozat.
The Crown
Sorozatok terén a tetszésemet igazán könnyű elnyerni: csak írj egy sorozatot, ami Angliában játszódik és mesélj el egy történetet a királyi családról. A The Crown című sorozat gyönyörűen ötvözte ezt a kettőt: a Netflix saját gyártású szériája ugyanis II. Erzsébet korai éveinek uralkodásáról szól. Az ifjú királynőnek megannyi problémával kell szembenéznie, nem csak mint királynő, de mint magánember is. A kiváló színészi gárda mellett a látványvilága is könnyen rabul ejti az embert, s a zenéi is igazán gyönyörűek.

Game of Thrones
Mindenki ismeri a Trónok harcát: a hét éve futó fantasy sorozat rajongótábora óriási, s kevés embert tudok csak felsorolni, aki nem látott legalább egy részt belőle.
A hetedik évad megannyi meglepetést hozott, azonban főleg azt a szép történetvezetési ívet szeretném kiemelni, amellyel az alkotók éltek: a kezdetekben csak nemesi házak közötti hadakozást
láthattunk, s innen jutottunk el évadról évadra egy sokkal veszélyesebb ellenségig, mely a fennmaradt házak között - ki gondolta volna az elején? - összefogást eredményezett. Az idei évad volt számomra az egyik legélvezhetőbb évad, mind történet, mind CGI (sárkányok!) terén.
BoJack Horseman
A felnőtteknek szóló animációs sorozatok terén nem igazán nyerte el tetszésem egy sem. A BoJack Horseman azonban teljesen magával ragadott. Komoly problémákról szól, de a humort se nélkülözi, így az egyik percben nevetünk, a következőben pedig már az életünkről elmélkedünk.
Hosszabb értékelése itt.Philip K. Dick's Electric Dreams
Philip K. Dick, a sci-fi műfajának meghatározó írója, számtalan kiváló történetet publikált élete során.
A feldolgozott novellák közül egyet sem olvastam még, mégis úgy gondolom, hogy a Philip K. Dick's Electric Dreams megfelelően adaptáció. A kiváló színészi játék mellett a látványvilága is pazar, s ha szeretnétek betekintést nyerni Philip K. Dick világába, akkor tekintsétek meg ezt a sorozatot.

Stranger Things
A Stranger Things kellemes meglepetésként szolgált. A tavaly debütált Netflixes széria középpontjában egy kisváros áll, ahol misztikusan eltűnik egy kisfiú. A sorozat különlegességét nem csak a gyerekek nagyszerű színészi képességei adják, hanem a nyolcvanas évek tökéletes felidézése is.
Részletesebb kritika itt.

Peaky Blinders

Az idei évben immáron a negyedik évaddal tért vissza Birmingham kedvenc gengsztercsaládjának története. A Peaky Blinders, Thomas Shelby és családjának bonyodalmait meséli el az 1920-as évek Angliájában. A forgatókönyvtől kezdve az operatőri munkáig ez a sorozat kiváló, a jelenlegi kedvencemmé lépett elő. A széria kiemelkedő színészi gárdával is rendelkezik: Cillian Murphy, s a későbbiekben feltűnő Tom Hardy ugyanis mesteri módon borzolják az ember idegeit.DARK
A német Netflix egy igazán különleges sorozatot készített a nézők számára. Sokan a Stranger Things-hez és az Az-hoz hasonlítja ezt a szériát, mivel a főszerepben egy kisváros áll, ahol rejtélyes módon tűnnek el gyerekek. A DARK azonban egészen más.
Képzelj el sorozatot, ami a nem túl távoli jövőben játszódik. És a múltban. Kétszer is.
A DARK nem azt kérdezi a nézőtől, hogy hova tűntek el a gyerekek, hanem hogy mikorra. Az idősíkokkal való játék, a kiváló thriller hangulat és a nagyszerű színészek mind elegek ahhoz, hogy teljesen a képernyő elé szegezze a nézőt.

Ez lenne az én listám. Voltak még sorozatok, amiket néztem idén, de ezek voltak a legnagyobb hatással rám.
Nektek mik voltak az idei év kedvencei?

You Might Also Like

0 megjegyzés