Szólíts a neveden

January 05, 20181983, valahol Észak-Olaszországban.
Elio családjához egy amerikai vendég érkezik, aki édesapja asszisztenseként segédkezik a nyár folyamán. A jóképű Oliver mindenkire nagy hatást gyakorol, s vonzerejének a tizenhét éves fiú sem tud ellenállni. A családi nyaralóban eltöltött hat hét alatt, a szórakozás és a kutatómunkák között esik szerelembe a két fiatal.

Mi teszi annyira varázslatossá ezt a filmet?

Az olasz tájak. Olaszországot egyébként is gyönyörűnek tartom és a kis házak, a kert, a biciklizések során látott utak mind-mind annyira otthonossá teszik a filmet, hogy szinte olyan, mintha a szereplőkkel együtt mi is ezeken a helyszíneken járnánk.

A zene. A lágy háttérzene vagy éppen a nyolcvanas évekbeli dalok mind szépen reflektálnak a képi világra. Nagyszerűen teremtik meg a hangulatot és nyomatékosítják a látvány mondanivalóját.

A színészi játék. Armie Hammer-t (Oliver) már korábban is ismertem és kedveltem, ezért kérdéses sem volt, hogy itt is tetszeni fog a játéka. Kiválóan alakítja a kissé arrogáns, domináns, "szőke herceget", akit mindenki kedvel. A film legzseniálisabb alakítását azonban Timothée Chalamet (Elio) játéka hozza. Teljesen lenyűgözött, ahogy a tekintetével vagy éppenséggel bizonytalan testbeszédével játszik.

Az érzések. Idejét se tudom már, hogy mikor láttam utoljára ilyen tiszta és gyönyörű szerelmet bemutatva. Kicsit olyan érzés volt végigkísérni kibontakozó kapcsolatukat, mintha én is először esnék szerelembe. Elio érzéseinek lassú felfedezése, az őrlödés, a vágyakozás, s végül a beteljesült szerelem, mind-mind csodálatosan mutatják be milyen érzés szeretni valakit.
Kifejezetten tetszett a film végén Elio és az édesapja közötti beszélgetés. Az egész jelenet gyönyörűen van felépítve, apa és fia nyíltan beszélnek érzésekről és magáról az életről is. Ritkán látni ennyire őszinte kitárulkozást szülő és gyermek között.

A film egy igazán érzéki, felnőtté válásról szóló történetet mutat be, mely a keserédes vég ellenére is megmelengeti szívünket. Ha tehetitek mindenképp tekintsétek meg, ugyanis gazdagabbak lesztek egy csodálatos élménnyel.

Az egyik legszebb jelenet számomra ez volt, ahogy elsuttogják saját neveiket. Annyira intim.


Ez a bejegyzés egy új sorozat első része volt, ahol az aktuális kedvenceimről fogok írni. Ezeket az alkotásokat a "kedvenc" címke alatt fogjátok megtalálni (visszamenőleg hozzáadtam néhány bejegyzéshez).
Remélem tetszett ez a rövid ajánló és kedvet kaptatok ehhez a filmhez.

You Might Also Like

0 megjegyzés