Hamilton

by - February 22, 2018


A 2015-ben Broadwayen debütáló Hamilton az új generációs musicalek egyik legnépszerűbb darabja. A 11 Tony-díjat megnyert színpadi művet Lin-Manuel Miranda szerezte: zenéjét, szövegét és forgatókönyvét is ő írta meg. A zeneszerzőt Ron Chernow történész, Alexander Hamiltonról szóló életrajzi műve ihlette meg, s ezt dolgozta át egy hip hop musicallé.


A történelmi háttér 


A két és fél órás előadás középpontjában Alexander Hamilton áll, aki a 18. század Amerikájában élt. Az Amerikai Egyesült Államok egyik alapítóatyjaként tartjuk számon, aki egyben az első pénzügyminiszter is volt és arcképe a tízdolláros bankjegyen szerepel. Katonai pályafutását tekintve részt vett az Amerikai függetlenségi háborúban, amelyet tizenhárom észak-amerikai gyarmat vívott Nagy-Britannia ellen. George Washington aide-de-campként* alkalmazta őt.
Magánéletét tekintve Eliza Schuylert vette el feleségül, aki hét gyermeket szült neki. Hamilton azonban nem volt hűséges feleségéhez, ugyanis az ő nevéhez fűződik Amerika első szexbotránya. Hamiltont korrupcióval vádolták, a férfi önérzetét azonban a hamis vádak sértették. Hogy tisztázza magát a sikkasztás vádja alól, bevallotta afférját a nyilvánosság előtt, s bocsánatot kért érte.
A Hamiltonok életében azonban nem ez okozta a legnagyobb törést: 1801-ben ugyanis legidősebb fiuk, Philip, egy párbajban életét vesztette. A tragédia mélységesen megrázta őket.
Alexander Hamilton életének legfőbb riválisa Aaron Burr volt, akivel politikai versengést folytattak. Burr 1804-ben pisztolypárbajra hívta Hamiltont, amely során halálos sebet ejtett rajta, s a férfi másnap belehalt sérüléseibe.A Hamilton zsenialitása és fontossága
A musical történelmi hitelességét tekintve a valódi események kilencven százalékát dolgozza csak fel. Lin-Manuel Miranda kisebb változtatásokat is eszközölt a műben, mint például az Aaron Burr, Sir című dalban hallható találkozás Laurens-szel, Lafayette-l és Mulligan-nel nem egyszerre történt meg.
A változtatásokon felül a Hamilton egy kiválóan felépített mű. Zsenialitása a zene és a szöveg dinamikus játékában rejlik. A rejtett utalásokkal teli szöveg szépen reflektál a hip hop és a rap zene ritmusára, miközben az energikus, szépen kivitelezett koreográfiákat nézzük.
A Hamilton ügyesen használja színészeit kettős szerepekben: van, hogy az első felvonásból visszatér valaki a második felvonásban egy teljesen új szerepben. A választás, hogy ki melyik szerepben jön vissza teljesen tudatos. Hadd vezessem le: a Hamilton első dalában (Alexander Hamilton) a darabban fellelhető összes karakter szerepet kap. Itt hangzanak el a vallomások, hogy ki mit tett Hamilton-ért és itt mondja ki Anthony Ramos is azt, hogy "Me? I died for him." Anthony kettős szerepei közé tartoznak John Laurens és Philip Hamilton. John Laurens, Alexander Hamilton legközelebbi barátja egy csatában veszti életét, s halálának pillanatában a színpadon Hamilton felé fordul. Philip Hamilton, Alexander fia pedig azért párbajozik, mert édesapját sértegették és bosszút akar állni vagyis érte hal meg.
A színészek terén a másik érdekesség a castingolás menete. A társulataba való bekerülés egyik kikötése az, hogy színes bőrű színésznek kell lenned. Amerika történelmére árnyékot vet a feketék és a fehérek közötti ellentét. Lin-Manuel Miranda célja az volt, hogy megmutassa: Amerika mindenki Amerikája, bőrszíntől függetlenül. A színes bőrű emberek ugyanolyan létjogosultsággal élnek és dolgoznak Amerikában, mint fehér társaik. 
És ez az üzenet - a jelenlegi elnökség alatt főleg -, nagyon is fontos.**** Francia kifejezés, a jelentése "segítő". Olyan személyre értendő, aki egy felsővezetésben lévő személynek az asszisztense titkára.
** "Én? Én meghaltam érte."
*** Egyetlen fehér karakter van csak a darabban: III. György, Anglia uralkodója, aki nevetségesnek és hataloméhesnek van beállítva. Szép szatíra. 

You May Also Like

0 comments