Oscar-díj (2018): A kedvenc filmjeim

March 03, 2018

Az Oscar-gálát minden évben izgatottan várom, s ez most sincs másképp. Minden kategóriában vannak kedvenceim, akikért szurkolok, ezért szeretném kiemelni azokat a filmeket, amiknek győzelmében reménykedem.
Itt lenne hát az én listám.

Oscarra jelölt filmek, amik kifejezetten tetszettekDunkirk

Jelölve: Legjobb film, legjobb rendező, legjobb látvány és díszlet, legjobb operatőr, legjobb vágás, legjobb zene, legjobb hangkeverés, legjobb hangvágás

A tavalyi évből az egyik kedvenc filmem lett. A II. világháború egyik ütközetét mutatja be, mesteri rendezéssel, színészi játékkal és zenével. Nolanben nem lehet csalódni.

Ajánló

Szólíts a neveden

Jelölve: Legjobb film, legjobb férfi főszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb betétdal

A kritikusok és a nézők által is kedvelt Szólíts a neveden kiválóan mutatja be az első igazi szerelmet, a vágyakozást, s a szerelem tisztaságát. Engem teljesen elvarázsolt az atmoszférája és azok a gyönyörű olasz tájak is nagy hatást gyakoroltak rám.

Ajánló

Lady Bird

Jelölve: Legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv

A Lady Bird egy olyan film, ami teljesen magával ragadja az embert. A történet egy fiatal lány felnőtté válásáról szól. Lady Bird személyében egy olyan lányt ismerhetünk meg, aki e különleges név mögé bújva keresi az útját. A filmben nincsenek nagy drámai jelenetek, csak hétköznapi, tinédzserkori problémák. S pont ez teszi annyira életszerűvé a filmet.
Kifejezetten tetszett a dinamika Lady Bird és az édesanyja mellett: ők ugyanis kiválóan mutatják be az anya-lánya viszont.
Csak ajánlani tudom.Star Wars: Az utolsó jedik

Jelölve: Legjobb zene, legjobb hangkeverés, legjobb hangvágás, legjobb vizuális effektek

Az új Star Wars film sokak számára csalódást okozott, azonban én kifejezetten élveztem.
Rian Johnson új megközelítésből viszi tovább a saga történetét: a hősök is hibáznak, elbuknak, s ebből levonva a tanulságot, harcolnak tovább. Nem tökéletesek, rossz döntéseket is meghoznak, de tanulnak ebből.
A film megosztotta a rajongókat, de úgy gondolom, hogy mindenkinek legalább egyszer látnia kell.


Viktória királynő és Abdul

Jelölve: Legjobb jelmez, legjobb smink

Az Egyesült Királyság egy legnagyobb uralkodója volt Viktória királynő. Élettörténetét számtalanszor feldolgozták már, azonban ez a film kiemelkedik közülük.
A film Viktória és Abdul barátságát dolgozza fel, amely kölcsönös tiszteleten, tudásvágyon és kedvelésen alapul. Kapcsolatukra azonban árnyékot vet az udvar helytelenítő magatartása: úgy gondolják a fiatal indiai férfinak semmi keresnivalója a királynő mellett. A nehézségekkel teletűzdelt barátságot azonban nem lehet szétválasztani, s szívmelengető baráti viszonyuk néhol könnyeket csal az ember szemébe.


A szépség és a szörnyeteg

Jelölve: Legjobb jelmez

A szépség és a szörnyeteg a kedvenc meséim egyike a mai napig. Kérdéses se volt számomra, hogy az élő szereplős verziót is szeretni fogom, viszont nem gondoltam volna, hogy teljesen le fog nyűgözni. A szerény, jólelkű, olvasni szerető Belle és a mogorva, elátkozott, de lassan megnyíló és gyengéd Szörnyeteg története egy igazi kincs.

Coco

Jelölve: Legjobb animációs film, legjobb betétdal

Régen sírtam ennyire egy animációs filmen. A Coco egy kisfiú, Miguel történetét meséli el, aki családja tiltása ellenére is szeretne zenésszé válni, pont úgy ahogy a bálványa, Ernesto de La Cruz is. A Día de los Muertos* napján azonban a fiú a halottak földjére kerül, ahonnan kiutat keresve nemcsak a zene szeretete, de a családja iránti tisztelete is megváltozik. Gyönyörű mese.Három óriásplakát Ebbing határában

Jelölve: Legfjobb film, legjobb női főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb eredeti filmzene

Ez volt az a film, amelyet a címe miatt teljesen félreértelmeztem és teljesen másra számítottam.
A középpontban Ebbing városa áll, ahol Mildred Haynes lányát megerőszakolták és meggyilkolták. A rendőrség nyomozása nem hoz semmilyen eredményt, ezért Mildred kibérli a határon álló három óriásplakátot és provokatív szöveget írat rájuk. Innentől kezdve események egész sora indul el. Kiváló filmdráma.
Nagyon kellemesen csalódtam.


Ez lenne az én listám. A tiétek hogy szól?
Ne feledjétek, hogy az 90. Oscar-díj átadót a Duna TV élőben közvetíti és magyar idő szerint március 5.-én 1:00-kor fog kezdődni.

Mexikói halottak napja.

You Might Also Like

0 megjegyzés