Anne otthonra talál

by - June 24, 2018Az NK Bookclub májusi második olvasmánya L.M. Montgomery - Anne otthonra talál című regénye volt, amely az Anne Shirley sorozat első része. 
A regényt először 1908-ban publikálták, harminchat nyelvre fordították le és több mint ötven millió példányt adtak el belőle.
A kései 19. században játszódó regény középpontjában egy tizenegy éves árva kislány, Anne Shirley áll, akinek szórakoztató kalandjait ismerhetjük meg. A lány nem csak Avonlea lakosai, de az olvasók szívébe is hamar belopja magát.

Az írónőről

Lucy Maud Montgomery kanadai írónő 1891 és 1939 között alkotott. Nevéhez köthező A váratlan utazás és az Anne Shirley sorozat is, ám ezek mellett más regényeket is publikált. Meghatározó alakja a gyermek és ifjúsági irodalomnak.K: L.M. Montgomery könyvei és az ebből készült adaptációk teljesen kimaradtak az életemből. Hallottam róluk és ismerem a történetüket, de sosem olvastam/néztem még meg őket. Az, hogy az Anne-t választottuk a könyvklub egyik olvasmányának nagyon jó döntésnek bizonyult. Ennek a szeleburdi, ábrándozó és szórakoztató vörös hajú kislánynak a története vidám perceket csempészett a napjaimba.


N: Én jó pár évvel ezelőtt láttam először a regények alapján készült sorozatot, és annyira magával ragadott, hogy utána rögtön jött A váratlan utazás. Montgomery világa nagyon megkapó, olyan vidék, ahová az ember szívesen menekül a szürke, sokszor borús hétköznapokból, Anne Shirley pedig biztosan bearanyozza mindenki napjait. A kötet egyébként egy sorozat kezdő kötete, egy úgy nevezett életút történet.  Főhőse Anne, a szeplős, vörös hajú árva kislány, aki tévedésből kerül a Zöldmanzárdos házba hallgatag Matthew és a kissé vaskalapos Marilla gyámsága alá. A kislány magával ragadó személyisége mindkettejükre, de Avonlea többi lakosára is nagy hatással van.


K: Anne személyisége mindenkit hamar elbűvöl, ami nem is olyan meglepő, hisz az olvasó számára is szinte azonnal szimpatikussá válik. Története gyerekkorában kezdődik, a regény végére pedig egy érett, fiatal hölgyet ismerhetünk meg. Tetszett ez az út, amit bejárhatunk Anne-nel. Végigkísérhetjük, ahogy a gyermeki lélek ábrándjait és játékait lassan felváltják a valóság problémái, illetve fájdalmai. Az, hogy komolyabb témákról is olvashatunk a regényben, szerintem kiváló, hisz már fiatalon is ráébreszti az embereket arra, hogy nem idealizálhatjuk túl az életet, megannyi akadállyal kell szembenéznünk. Anne with an "E" (2017)

N: Ahogy írtad, ez egy nagyon szép fejlődéstörténet, és már ez a kötet is nagyon jól elénk tárja, milyen, amikor egy gyerek lassan belép a felnőttek világába, és kitárul előtte a sokszor nem épp vidám élet.
Említést kell tenni viszont a többi szereplőről is, mert Anne története egyben Avonlea története is. Ez a Prince Edward szigeten fekvő piciny falucska (ami mellesleg kitalált helyszín), aminek lakói kissé bigott, pletykás, de javarészt jólelkű, szeretnivaló emberek. A karakterek klasszikus figurák, jól illeszkednek a mesés környezetbe, mégis valóságosak; akadnak erényeik és gyarlóságaik, és ami számomra a legpozitívabb, hogy mindegyiküknek van egy külön kis története ebben a nagy egészben.

K: A mellékszereplők kidolgozottságát én is szerettem. A regény végére Diana - aki Anne legjobb barátnőjének szerepét tölti be -, és Gilbert - aki Anne “vetélytársaként” jelenik meg - váltak a kedvenceimmé. Gilbert karaktere, gonoszkodása, bocsánatkérése és barátkozási kísérletei mind aranyosak voltak. Kettejük harca igazán szórakoztató elemmé válik a regényben, amihez még hozzájárul Anne makacssága is.

N: Anne és Gilbert civódása nekem is nagy kedvencem, amolyan igazi kiskamaszos fiú-lány kapcsolat. :) Egyébként nekem a filmekből is nagy kedvencem Mrs. Lynde. Egyszerűen imádom, hogy mindenre van megjegyzése, bárkit megkritizál, éles a nyelve, de végső soron végtelenül jóindulatú, csupán szeret feltűnősködni. Az ehhez hasonló hangvételű történetek -szerintem - kötelező szereplője.
A varázsos helyszín és elbűvölő szereplők mellett van egy másik fontos erénye a könyvnek, ami a fiatalabb, olvasással még inkább csak barátkozóknak is könnyebbség, hogy a kötet fejezetei javarészt különálló kis epizódok, így nem feltétlenül muszáj egy szuszra elolvasni - persze úgyis el akarjátok majd :) . Ez tipikusan az a könyv, amit leveszel a polcról, amint időd engedi, beköszönsz Anne-nek, Dianának, Mrs Lynde-nek és mész tovább a dolgodra.
 Az Anne-sorozat bárki számára élvezetes, lélekemelő olvasmány lehet, aki vágyik egy kicsit lassabb, nyugodtabb kikapcsolódásra.


Anne történetének első adaptációja 1919-ben jelent meg egy némafilm formájában. Azóta számtalan film, sorozat, rádiós játék és színházi darab készült belőle. A legújabb adaptációját a Netflix készítette el Anne with an E címmel 2017-ben.Anne with an "E" (2017)

You May Also Like

0 comments