Detroit: Become Human

July 28, 2018
A hétvégén végignéztem a Detroit: Become Human gameplayét és annyira tetszett ez a játék, hogy mindenképp szerettem volna egy bejegyzést írni róla.
A Quantic Dream fejlesztésében megjelent videojáték története szerint 2038-ban járunk, ahol az Amerikai Egyesült Államok területén a CyberLife nevezetű cég androidokat gyárt. Ezeket a mesterséges intelligenciával rendelkező robotokat azért hozták létre, hogy az embereket szolgálják.
A problémát az okozza, mikor a deviánsok (olyan robotok, akik öntudatra ébredtek és fellázadnak) egyre jobban elterjednek és az embereknek fel kell ellenük venni a harcot.

A videojáték során három androiddal ismerkedhetünk meg:


Connorral, akit a CyberLife detektív androidnak hozott létre. Egyetlen küldetése van, hogy levadássza a deviánsokat és Hank Anderson nyomozó segítségére legyen.


Karával, aki házvezetőnő egy erőszakos férfi és annak kislánya házánál. Az ő elsődleges célja az lesz, hogy megvédje Alice-t az apjától, a későbbiekben pedig az összes olyan veszélytől, ami a kislányt fenyegeti. 
illetve Markusszal, aki egy idős festőművész ápolója. Barátságukat a férfi fia keresztezi, így Markusnak el kell menekülnie a házból. Sorsa az lesz, hogy ő vezesse a deviánsokat az emberek elleni küzdelemben. A narratíva egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy a Detroit: Become Human-ben minden aprónak tűnő választás meghatározza a végkimenetelt. Ez az első videojáték, aminél azt tapasztaltam, hogy akár 99+ végződése is lehet, mindez attól függ, hogy a játékos hogyan dönt.
A történet egyébként szimbolikusan reflektál a rasszizmusra. Az androidok ellen elkövetett bűnök és a tőlük származó ellenreakciók érezhetően merítettek a feketék történelméből. Egy cikkben arról is olvastam, hogy komplett dialógusokat is átvettek híres beszédekből. A történet kiválóan mutatja be azt, hogy a rasszizmus mennyire elítélendő. A fajgyűlölet tematikája mellett jelentős szerepet kap az érzelmek és a család kérdései is. Hisz érezhet-e szeretetet vagy empátiát egy szerkezet, amit mesterségesen alkottak meg? Erre is választ kapunk a narratíva során.
Technikai szempontból nézve, ennek a játéknak bizony gyönyörű a grafikája. A készítők a legkisebb részletekig kidolgozták a világot, nekem kifejezetten tetszettek azok a megoldások, amikkel éltek. A vizualitás mellett a zenei aláfestés is kiemelendő, a zeneszerzők nagyszerű munkát végeztek azzal, hogy megfelelő hangulatot teremtsenek a különböző jelenetekhez.

A Detroit: Become Human csak Playstation 4-re érhető el. Ha van rá lehetőségetek, mindenképp ajánlom a beszerzését, hisz már magyar felirattal is megvehető. Garantáltan nem fogjátok megbánni.

Jó játékot!

You Might Also Like

0 megjegyzés