Minimalizmus

July 21, 2018
A minimalizmus szót hallva gondolhatunk egy modern művészeti irányzatra, ami a képzőművészetben és az irodalomban hódít vagy akár egy életstílusra is, ami már évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Ebben a bejegyzésben az utóbbiról lesz szó. Az alábbi írás teljesen szubjektív és az én tapasztalataim és látásmódom mutatja be a minimalizmusról. Nem kell szentírásnak venni, mivel úgy gondolom, hogy mindenki számára mást jelent minimalistának lenni, ezzel a bejegyzéssel csak azt szerettem volna megmutatni, hogy nekem hogyan jelenik meg ez az életemben.


Hogyan is határozható meg a minimalizmus?

Ennek az életvitelnek a lényege, hogy minél kevesebb tárgyat birtokoljunk, ezzel egyfajta szabadságot nyerve az anyagi javak felett. Társadalmunk arra ösztönöz minket, hogy folyamatosan fogyasszunk, a minimalizmus pedig egyfajta ellentéte ellen az elvnek. Vegyük példának a leértékeléseket: Hányszor fordult elő mindannyiunkkal, hogy csak azért vettünk meg egy ruhát, mert le volt árazva és nem azért, mert szükségünk volt rá? Hányszor volt impulzív vásárlásunk, amit aztán megbántunk vagy épp a szekrénybe kerülése után megfeledkeztünk róla? Ez mindannyiunk megtörtént már és erre lehet válasz a minimalizmus.

Tudatosság

A minimalizmus egyik alapja a tudatosság. Másfél éve fedeztem fel ezt az életvitelt és jelentősen megváltozott azóta a hozzáállásom a pénzem beosztásához. A minimalizmussal ugyanis nem csak teret, de pénzt is spóroltam eddig. A vásárlások sokkal megfontoltabban zajlanak -  kivéve az alapvető létszükségleteknél, ugyanis azok megvásárlásában nem spórolok (élelmiszerek, higiéniai termékek stb.) -, minden kiadást átgondolok és az alábbi kérdéseket teszem fel magamnak, mielőtt vennék valamit:Valóban szükségem van erre termékre?

  Nincs-e már ehhez hasonló otthon?
  Tényleg használni fogom megvétel után?

Ha ezek a kérdések között kétely merül fel, akkor alaposan átgondolom, hogy tényleg hazahozzam-e a választott terméket.
Az egyik legnehezebb számomra ilyen szempontból a könyvek megvásárlásának korlátozása. Általában ezért csak akkor kerül már egy könyv a polcomra, ha tudom, hogy újra fogom olvasni. Más esetekre ott a könyvtár és a Kindle használata.
(Azért nem kell azt hinni, hogy így sem futok bele olyan vásárlásokba, amik aztán azzal végződnek, hogy megbánom őket, de igyekszem ezeket a szituációkat elkerülni.)


Lomtalanítás

A minimalizmusba alapvetően azért vágtam bele, mert egy idő után frusztrálni kezdett, hogy a felesleges tárgyak teljesen felőrlik a lakást.
Ennek hatására online kerestem egy listát, ami alapján végigmentem a lakás különböző pontjain és megszabadultam azoktól a tárgyaktól, amelyekre már úgy éreztem nincs szükségem. Azóta fél évente tartok egy egész lakást felforgató szelektálást, ami során a használt tárgyak négy kategóriába sorolva kerülnek a helyükre.

I. Emlékek

A használatban nem lévő tárgyaktól való megszabadulást nem kell annyira szigorúan venni, mint ahogy néhány minimalizmussal foglalkozó oldal hirdeti. 
Ebbe a kategóriába sorolom az összes olyan tárgyat, amihez érzelmileg kötődöm és nem szeretnék rajtuk túladni. Egy nagy dobozt kell elképzelni, ami tele van emlékekkel. A doboz tartalmát illetően meg kellett találnom az aranyközéputat, hogy ne minden tárgyat soroljak ide, csak a tényleg legfontosabbakat. Azóta folyamatosan új dolgok kerülnek bele és régi dolgok kerülnek ki belőle.


II. Eladás

A második csoportba kerülnek azok a dolgok, amiken szeretnék túladni és keresni is ezzel egy kis pénzt. Elsődlegesen a jól ismert weboldalakat (jófogás, vatera, gardrobcsere, moly.hu) használom erre a célra, de van, hogy Facebook csoportokba is felteszek egy-egy terméket. Ezeknél nagyon fontos, hogy legyünk türelmesek, általában elég lassan adhatóak el a használt tárgyak, de idővel túladhatunk mindenen.III. Adományozás

Idesorolok mindent, ami szép állapotban kerülhet egy új otthonba. Elsődlegesen a Vöröskereszthez szoktam pl. ruhákat eljuttatni, de más lehetőségek is vannak: kórházak, leányotthonok, árvaházak, állatmenhelyek. Érdemes körülnézni és érdeklődni a közelben, hogy hol fogadnak adományokat. Emellett karácsonykor részt vehetünk a cipősdoboz akcióban (Baptista Szeretetszolgálat) és a Mikulásgyár (Vöröskereszt) által szervezett jótékony gyűjtésben is.IV. Kidobás

A negyedik kategóriába kerül mindaz, ami már annyira elhasználódott/lejárt/nem működik stb., hogy senki se tudná hasznát venni. Nagyobb tárgyak esetében ennél érdemes a helyi lomtalanításhoz igazítani ezt a szortírozást, idén mi is így tettünk.


Minimalizmus a virtuális térben


A minket körülvevő tárgyak rendszerezése mellett fontosnak tartom a virtuális térben való rendteremtést is. Fél évente ezért a laptopomról is letörlöm azokat a dolgokat, amelyekre már nincs szükségem. Különböző mappákba rendezem a fájlokat, hogy átláthatóbb legyen az egész és könnyebben megtaláljak mindent.
Emellett a közösségi médiákon is rendet rakok - törlöm azokat a fiókokat, amiket nem használok, kikövetem azokat az embereket, akiknek a bejegyzései már nem érdekelnek, átnézem a posztjaim egy részét stb. Ez kissé olyan érzés, mintha tiszta lappal kezdeném.

Linkek

Végezetül szeretnék a figyelmetekbe ajánlani néhány oldalt, ami sokat segített nekem a minimalizmusban.

↣  Matt D'Avella  - Matt Youtube csatornája inspirálóan hatott rám.
↣  Pick Up Limes - Sadia videói igazán kiválóak kezdő minimalistáknak.
↣  Pinterest - Listák, amik között érdemes körülnézni. Én ezek alapján szoktam szortírozni.


Ez csak egy rövid leírása volt annak, hogy én hogyan kezdtem neki a minimalista életnek.
Ha nektek ez az életstílus nem szimpatikus, azzal sincs baj. Én ebben boldogságra leltem és egy célra, hogy tudatosabban éljek. :)

You Might Also Like

0 megjegyzés