Nóra

by - July 05, 2018Az NK Bookclub júniusi egyik olvasmánya Henrik Ibsen - Nóra című drámája volt. 
Az 1879-ben keletkezett színdarab megjelenésekor hatalmas botrányt kavart, ugyanis az író, női jogok mellett való kiállása a XIX. században különös dolognak számított. Az eredeti norvég cím Et dukkehjem azaz Egy babaház tökéletesen reflektál a műre: ez az alkotás ugyanis egy olyan lélektani dráma, ami az akkori társadalom problémáira világít rá, olyan karakterek főszereplésével, akik mind színjátékot játszanak.


Az íróról

Henrik Ibsen a 19. században élt és alkotott. A norvég nemzetiségű drámaíróra gyakran hivatkoznak a modern dráma atyjaként, az új típusú polgári dráma megalkotójaként. A viktoriánus erkölcsök uralta Európában művei botrányt kavartak, jelentősen meghaladta korát. Főbb irodalmi irányzatok, amelyekben alkotott a naturalizmus és a realizmus voltak. 
Híres művei: Peer GyntA vadkacsa és a Solness építőmester.

K: Ibsen neve mindenki számára ismerős lehet, hisz mindannyian hallottunk már az egyik leghíresebb művéről, A vadkacsáról. Akkoriban nagyon tetszett nekem a norvég író színműve, ezért nem volt meglepő, hogy a Nóra ugyanúgy lenyűgözött. Ibsen kiválóan ért ahhoz, hogy végig lekösse az olvasó figyelmét, ezért a dráma olvasása során egy percig sem unatkoztam.

N: A vadkacsa annak idején a kedvenc kötelezőim közé tartozott, és a Nóra - már csak azért is, mert a név kötelez -, régóta várólistás volt. Ebben a drámában az a nagyszerű, hogy teljesen hétköznapi keretek között tár elénk egy akkoriban kibontakozóban lévő társadalmi problémát, és úgy feszeget komoly kérdéseket, hogy közben nem használ nagy szavakat. Mintha csak kellemesen elcsevegne velünk, és mi csak utóbb döbbenünk rá, milyen meghatározó is volt ez a beszélgetés.

K: Az elbeszélési stílusával kapcsolatban az tetszett a legjobban, hogy mennyire “nyugodtan” indít és milyen szépen bontja ki az olvasó számára a cselekményt, hogy aztán a felmerülő konfliktusok addig fokozódjanak, hogy a vége katarzisba fulladjon.
A felépített látszatot Nóra beszédével dönti teljesen romba, ahol kiválóan száll szembe a kor szigorú értékrendszerével és szólal fel a női jogok érdekében.

N: A Nóra a női egyenjogúságért való harc egyik szimbóluma, ahogyan többekközt a Bovaryné vagy épp az Anna Karenina, egy olyan nő történetét tárja elénk, aki saját maga akar dönteni a sorsáról. Hogy sikerül-e neki, vagy belebukik, az már másik kérdés. Ibsen ebben nem is foglal egyértelműen állást.
A karakterek is remekül asszisztálnak ehhez a történethez. Nóra összetett szereplő, tulajdonképpen egy szerepet játszik, amit férje, Torvald kényszerít rá akarva akaratlanul. Torvald egyébként egyáltalán nem negatív karakter, csupán korának tipikus férfi alakja, aki nem veszi észre felesége valódi értékeit, és sokkal inkább tekinti tulajdonának, mint egyenrangú társának.
Fontos még megemlíteni Nóra barátnőjét Lindénét, aki épp ellentéte a főhősnőnek. Lindéné ugyanis önálló, dolgozó nő, aki azonban szíve mélyén épphogy egy társra vágyik. Ők ketten tökéletesen mutatják be a korabeli női sors két lehetséges változatát.

K: Tetszett az ő barátságuk, illetve személyiségük, mert tökéletes korképet ad arról a két lehetséges útról, amit egy nő választhatott akkoriban magának.
Érdemes még szót ejteni a műben megjelenő “babaház” motívumról. Az eredeti címe ugye az “Egy babaház”, ami megfelelően reflektál arra, hogy milyen is valójában Hermelék háza. Mindenki valamilyen játékot játszik és ott van Nóra, akivel akaratlanul is úgy bánnak, mint egy játékszerrel, szinte gyermekként kezelik őt. “Lázadása” a színmű legfontosabb jelenete és Ibsen saját eszméjének vállalása is egyben.

N: Ezt a drámát szívből ajánljuk mindenkinek, mert rövidsége és egyszerűsége ellenére örökérvényű üzeneteket hordoz. Mi nagyon szerettük, és én személy szerint alig várom, hogy újabb Ibsen mű kerüljön a kezeim közé.


Az első filmes adaptáció 1917-ben jelent meg és összesen tizenegy filmet készítettek belőle. A színdarabot először 1879. decemberében mutatták be és a mai napig nagy sikernek örvend, megannyi országban vitték már színpadra.


You May Also Like

0 comments